Schenking op papier

Vanaf augustus 2018 publiceren wij maandelijks een column in het CTR Hollands Kroon. Dit is de column van november 2018

Zoals we hebben aangekondigd willen wij, Marleen en Jacqueline, notarissen van Butijn&Wegink, notarissen en adviseurs u graag meer vertellen over ons werk.
Deze keer vertellen we u over
de schenking op papier.
Als je aan iemand iets betaald zonder dat je hiertoe verplicht bent en omdat je het de ander gunt, doe je een schenking.
Vaak worden schenkingen gedaan aan de erfgenamen zodat ze later minder erfbelasting hoeven te betalen. Dit kan ook door het bedrag niet te betalen maar op papier te schenken
Wat is een schenking op papier
Bij een schenking op papier staat in een akte dat je een bepaald bedrag schenkt én direct weer terugleent.
Wanneer een schenking op papier
Een schenking op papier kan gedaan worden wanneer bijvoorbeeld ouders met het oog op belastingbesparing graag wat aan hun kinderen willen schenken, maar het vermogen vooral in stenen aanwezig is.
Gevolgen van een schenking op papier
Wanneer je een schenking op papier doet:
- wordt het vermogen van de schenker minder (er ontstaat immers een schuld aan degene aan wie je hebt geschonken). Dit betekent dat er minder erfbelasting betaald moet worden wanneer de schenker overlijdt. Bovendien is de grondslag waarop de eigen bijdrage in de zorg (wanneer u bijvoorbeeld in een verpleeghuis zou moeten gaan wonen) wordt berekend kleiner;
- moet de schenker jaarlijks 6% rente over het op papier geschonken bedrag betalen aan degene die de schenking heeft ontvangen. Deze rente moet ieder jaar daadwerkelijk betaald worden, anders geldt het voordeel bij de vererving niet. Het rentepercentage van 6% staat in de wet en hier kan niet van afgeweken worden;
- is de te betalen rente niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting;
- voor degenen die de schenking krijgen wordt deze vordering op de schenker gezien als vermogen zoals spaargeld (in box 3). Dit kan tot gevolg hebben dat de begiftigde over de vordering belasting met betalen. Maar de dan te betalen belasting is altijd minder dan de ontvangen rente.
Een papieren schenking bij de notaris?
Voor deze schenking is een notariële akte nodig omdat de schenking op z’n laatst uitgekeerd wordt bij overlijden van de schenker.
Overigens mag de schenker het bedrag altijd eerder uitkeren wanneer hij dit wil.
Ook kan in de akte vastgelegd worden dat onder bepaalde omstandigheden de begiftigde de schenking op kan vragen bij de schenker, bijvoorbeeld wanneer zich het slechte scenario voordoet dat een schenker in de war raakt en onder bewind moet worden gesteld.
Vragen?
Wanneer u vragen heeft over de schenking op papier of wanneer u een schenking op papier zou willen doen, dan kunt u ons hiervoor natuurlijk benaderen.

Uw notaris bij u op locatie

De rijdende notaris

Butijn & Wegink is een notariskantoor dat dichtbij haar cliënten staat. Letterlijk en figuurlijk. Maar soms is de drempel om naar de notaris te gaan hoog. Wij nemen deze drempel weg door u – als u dit op prijs stelt – thuis te bezoeken. In de eigen, vertrouwde omgeving kan het makkelijker praten zijn. En dat is belangrijk, want de gesprekken gaan vaak over persoonlijke en gevoelige onderwerpen.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Sternstraat 45, 1771 AN Wieringerwerf
T: +31(0)227 59 20 51  

We zijn iedere vrijdag in Nieuwe Niedorp op de Trambaan 6.