Levenstestament

Vanaf augustus 2018 publiceren wij maandelijks een column in het CTR Hollands Kroon. Dit is de column van oktober 2018

Zoals we vorige maand hebben aangekondigd willen wij, Jacqueline en Marleen, notarissen van Butijn&Wegink, notarissen en adviseurs u graag meer vertellen over ons werk.
Deze keer vertellen we u over het levenstestament.
Wat is een levenstestament
In een levenstestament neem je een regeling op waarin je aangeeft op welke wijze er met jouw financiën en met je medische zaken wordt omgegaan, op het moment dat je daarover zelf geen beslissingen meer kunt nemen.
Wanneer een levenstament
Wanneer je een levenstestament hebt, zorg je er voor dat je zelf bepaalt wie er voor jou en voor jouw vermogen zorgt wanneer je dit zelf niet meer kunt. Zelf controle en regie willen houden, ook wanneer je dit zelf niet meer kunt, is een belangrijke reden om een levenstestament te maken.
Wanneer je geen levenstestament hebt, zal de rechter iemand aanwijzen die namens jou beslissingen neemt.
Volmacht geven
In het levenstestament bepaal je wie je de taak geeft om beslissingen te nemen over je financiën en over je gezondheid. Je geeft deze personen een volmacht waarmee zij, wanneer je dit zelf niet meer kunt namens jou kunnen handelen.
Dit hoeft overigens niet één persoon te zijn. Je kunt bijvoorbeeld de één de volmacht geven voor de financiën, en een ander voor de medische zaken.
Een levenstestament bij de notaris?
Het is geen vereiste maar het is echt wel belangrijk dat het levenstestament in een notariële akte wordt vastgelegd.
Notarissen zijn opgeleid om alle onderdelen van het levenstestament te bespreken en hierin te adviseren. Bovendien is er dan geen twijfel dat je, op het moment van het opstellen van het levenstestament, nog in staat was een levenstestament te maken. Het gebeurt regelmatig dat wij mensen niet meer kunnen helpen omdat zij niet meer zelfstandig kunnen aangeven wat zij willen.
Waar over nadenken
Wanneer u overweegt een levenstestament te maken, denk dan na over het volgende:
Wat mag er met de woning gebeuren, als u er niet meer kunt blijven wonen?
Wie doet uw belastingzaken?
Wie regelt de bankzaken en andere financiële beslissingen?
Mag de gevolmachtigde schenkingen doen? En aan wie dan?
Op welke wijze wilt u het liefst worden verzorgd als u ernstig ziek bent?
Heeft u een voorkeur met betrekking tot een opname in een verzorgingstehuis?
Vragen?
Wanneer u vragen heeft over het levenstestament of wanner u hulp nodig heeft bij het opstellen van een levenstestament, dan kunt u ons hiervoor natuurlijk benaderen.

Uw notaris bij u op locatie

De rijdende notaris

Butijn & Wegink is een notariskantoor dat dichtbij haar cliënten staat. Letterlijk en figuurlijk. Maar soms is de drempel om naar de notaris te gaan hoog. Wij nemen deze drempel weg door u – als u dit op prijs stelt – thuis te bezoeken. In de eigen, vertrouwde omgeving kan het makkelijker praten zijn. En dat is belangrijk, want de gesprekken gaan vaak over persoonlijke en gevoelige onderwerpen.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Sternstraat 45, 1771 AN Wieringerwerf
T: +31(0)227 59 20 51  

We zijn iedere vrijdag in Nieuwe Niedorp op de Trambaan 6.