Levenstestament

Een testament is iedereen wel bekend, maar een levenstestament veel minder.  Een levenstestament maak je voor situaties tijdens je leven wanneer je niet (meer) voor jezelf en je bezit kunt zorgen. In een testament leg je vast wie er na je overlijden jouw bezit krijgt.Wij maken mensenwerk van uw notariële vragen.

Stel je voor dat er iets gebeurt waardoor je zelf niets meer kunt regelen.  Wie neemt dan de beslissingen over het huis of geld?
En wat als je niets meer kunt zeggen over je eigen lijf; wat als overleg met de arts of verplegend personeel niet meer gaat. Wie is dan ‘jouw mond’?
Allemaal zaken om eens goed over na te denken want dit is niet automatisch goed geregeld.

In een levenstestament kun je vastleggen wie jouw geld en verdere vermogen mag beheren als je dit zelf niet meer kunt.  En kun je bijvoorbeeld vastleggen wanneer je nog wel of wanneer je juist niet meer behandeld wilt worden.  Ook kan je aangeven hoe je wilt dat die persoon of personen beslissingen nemen.
Het is fijn om te weten dat je je zaken goed hebt geregeld voor de situatie dat je bijvoorbeeld door dementie of een ernstig ongeluk niet meer voor jezelf kunt zorgen. Het is ook heel fijn voor je naasten dat zij weten wat voor jou belangrijk is. In een levenstestament staat dat zwart op wit.
De meeste mensen die een levenstestament maken benoemen hun partner en/of hun kinderen tot gevolmachtigde(n) maar dat kan ook iemand anders zijn. Het is van het grootste belang dat je iemand benoemt waar je vertrouwen in hebt.

Wanneer je geen levenstestament hebt gemaakt, kan het lastig zijn voor een ander om je belangen te mogen behartigen. Wanneer er dan grote beslissingen moeten worden genomen zal daarvoor eerst bij de rechter een bewind (of mentorschap) moeten worden aangevraagd. Meestal kost dit erg veel tijd.
Om de regie hierover in eigen hand te houden is het daarom ook belangrijk dat je op tijd een levenstestament maakt. Want, alleen als je kunt overzien wat de gevolgen zijn van het maken van een levenstestament, kun je een levenstestament maken.

Om er zeker van te zijn dat het levenstestament voor alle gewenste regelingen gebruikt kan worden is het aan te raden om het levenstestament bij de notaris op te stellen.
Een levenstestament kun je zo vaak veranderen als je wilt. Misschien heb je wel andere wensen gekregen of wil je iemand anders tot gevolmachtigde benoemen.
Aan het maken van een levenstestament of het wijzigen ervan zijn wel kosten verbonden.

Wilt u weten of het voor u verstandig is een levenstestament te maken? In een vrijblijvend gesprek vertellen wij u graag meer over het opstellen van een levenstestament.
Wanneer het voor u lastig is om naar ons toe te komen, komen we graag naar u toe.
Voor het maken van een afspraak kunt u ons kantoor bereiken op 0227-592051 of mailen naar info@butijnenwegink.nl.

Butijnenwegink-7

Uw notaris bij u op locatie

De rijdende notaris

Butijn & Wegink is een notariskantoor dat dichtbij haar cliënten staat. Letterlijk en figuurlijk. Maar soms is de drempel om naar de notaris te gaan hoog. Wij nemen deze drempel weg door u – als u dit op prijs stelt – thuis te bezoeken. In de eigen, vertrouwde omgeving kan het makkelijker praten zijn. En dat is belangrijk, want de gesprekken gaan vaak over persoonlijke en gevoelige onderwerpen.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Sternstraat 45, 1771 AN Wieringerwerf
T: +31(0)227 59 20 51  

We zijn iedere vrijdag in Nieuwe Niedorp op de Trambaan 6.